Lunaria ancestrale malvasia orange 0,75l
Oranžové víno
Malvasia je odrůda s jedinečnou historií. Jeho název je odvozen od zkrácení názvu řeckého města „Monemvasia“ ležícího na Peloponésu a znamená „jedny dveře“, protože přístav vedoucí k pevnosti měl pouze jeden vchod. Název Monemvasia italizovali na „Malvasia“ Benátčané, kteří jej začali dovážet v letech 1500 až 1700. Díky nim se Malvasia rozšířila po celém Středomoří, kde po křížení s místní révou dala vzniknout různým vinným révám s názvem Malvasia (Istriana del Lazio, di Bosa delle Lipari a další). V tomto ohledu ampelograf Di Rovasenda (1824-1913) napsal „[…] pouze ty parfémované hrozny, které mají příchuť muškátu, by se měly nazývat Malvasia […] Existuje však příliš mnoho hroznů s jednoduchou příchutí zvanou Malvasia […], což je jméno, které nesou nepatřičně“.
ORANŽOVÉ VÍNO:Pochází z rodové vinařské techniky typické pro náš venkov, která se vyznačuje dlouhodobým kontaktem slupek s moštem, který vínu propůjčuje neobvyklé chutě a barvy. Technika zmizela s příchodem nových sklepních strojů, které eliminují slupky před fermentací. V Malvasia Orange Lunaria Ancestrale se slupky nechají dva až tři dny macerovat s moštem bez kontroly teploty, bez přídavku siřičitanů a fermentují se přírodními hroznovými kvasinkami. Během macerace se extrahují taniny, které dodávají vínu strukturu červené.
Samostatnou kategorii si zaslouží „oranžová“ vína, která nejsou ani bílá, ani růžová, ani červená (čtvrtá barva vína). Oranžové víno, stejně jako červené víno, obsahuje mnohem více antioxidantů než víno bílé. Fermentací moštu z bílých hroznů v kontaktu se slupkou a semeny se totiž získává extrakce polyfenolů (resveratrol), které v lidském těle fungují jako antioxidanty. Jedna studie zjistila, že bílé víno vyrobené tímto procesem macerace má šestkrát větší antioxidační aktivitu než standardní bílé víno. Jeho antioxidační aktivita je podobná jako u červeného vína.
SPONTÁNNÍ FERMENTACE
BEZ PŘIDANÝCH SIŘIČITANŮ (méně než 10 Mg-lt)
NEFILTROVANÉ SE ZÁKLADEM
Barva: oranžová (ne růžová) s přítomností jantarových odstínů větší či menší intenzity v závislosti na zrání hroznů a době macerace se slupkou.
Aroma: hlavními hráči jsou určitě terpeny, které dávají aroma, jako jsou citrusy a květiny jako divoká růže, pak přicházejí bylinné tóny, které klouzají po vojtěšce.
Chuť: v ústech rovnováha mezi rustikální sladkostí a hořkostí; sladké a hořké.
Párování:Jeho sladká a hořká nóta z něj dělá perfektní kombinaci s jídlem: od foie gras po měkkýše, ale nejlépe se kombinuje také se středně zrajícími sýry.
Doporučená teplota:10-12°C
Obsah alkoholu:13,5% vol.
Objem:750ml